Produkty Lokalne

Wszelkie lokalne smakołyki i pamiątki, których nie można kupić w kiosku czy supermarkecie to wartości regionu, na bazie których można kreować jego niepowtarzalny wizerunek.
Poniżej przedstawiamy Państwu produkty loklane wytwarzane na terenie Powiatu Legionowskiego i zachęcamy do zapoznania się z tą niepowtarzalna ofertą. 

 

 

Tradycyjny chleb na zakwasie

Zboże pochodzące z gospodarstwa Pani Marzeny i Jarosława Nowakowskich jest mielone w 100 letnim drewnianym młynie, znajdującym się w Górce Powielińskiej. To właśnie z tego zboża pieczony jest chleb na zakwasie według 50 letniej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Produkt otrzymał wiele nagród i wyróżnień. Dwukrotnie zajął pierwsze miejsce w konkursie o „Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego” w kategorii „Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne” oraz został nominowany do najbardziej prestiżowej nagrody „Perła 2013” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
 

Kiełbasa Tradycyjna

Kiełbasa tradycyjna wędzona jest robiona z najwyższej jakości mięsa - szynki wieprzowej z dodatkiem cielęciny lub wołowiny. Do mięsa dodaje się różnego rodzaju przyprawy aby uzyskać jeszcze lepszy smak. Po obsuszeni kiełbasa jest wędzona 3-4 godziny w profesjonalnej przydomowej wędzarni zgodnie z zasadami dobrego i zdrowego wędzenia z wykorzystaniem drewna owocowego, które nadaje kiełbasie doskonały aromat.

 

Szynki Tradycyjne

Peklowane w odpowiedniej zalewie z dużą ilością ziół. Szynka leży w zalewie do 10 dni aby odpowiednio przeszła marynatą. Po obeschnięciu mięso jest wędzone przez ok. 8 godzin. Po odparowaniu szynka ponownie schnie i po trzech dniach od tego momentu mięso nabiera odpowiedniego koloru i zapachu wtedy jest najlepsze do spożycia.

Więcej informacji o dostępności produktów znajdujących sie powyżej można znaleźć pod nr. telefonu 662-601-644

 

Ser Skrzeszewski

Jest to ser podpuszczkowy, którego technika produkcji wzorowana jest na cypryjskim serze halloumi.Charakterystyczne cechy to smak, zależny od dodanych ziół, "skrzypienie" w zębach oraz ważna właściwość - nie rozpuszcza się podczas grillowania ani smażenia. Ser wybornie smakuje podsmażony na patelni, z dodatkiem żurawiny lub borówek. We wrześniu 2013 produkt otrzymał nagrodę w konkursie kulinarnym "Smaki gminy Wieliszew" podczas Dożynek Gminnych, w kategorii przystawka.

Więcej informacji o dostępności produktów znajdujących sie powyżej można znaleźć pod nr. telefonu 667 569 150 lub na Facebooku: Ser skrzeszewski typu halloumi

 

Dom Pracy Twórczej Rybaczówka

Dom Pracy Twórczej organizuje warsztaty rękodzieła artystycznego - decoupage, filcowanie, odlewy gipsowe, wiklina papierowa, biżuteria, szycie zabawek, ceramika. W Rybaczówce można odnaleźć spokój, zrealizować pasje, nauczyć się sztuki przyrządzania potraw regionalnych. W sklepie decoupage - stacjonarnym i internetowym można znaleźć unikalne wyroby rękodzieła artystycznego, które powstały w tutejszej pracowni.

Więcej informacji o dostępności produktów znajdujących sie powyżej można znaleźć pod nr. telefonu 665 45 16 17 lub na www.swiecienica.wix.com/rybaczowka

 

 

Własnoręcznie

 

Przedmioty, które każdy może stworzyć własnoręcznie by upiększyć dom, ogród i mogą stać się niepowtarzalnym prezentem... Zapraszam na mój profil www.facebook.com/wlasnorecznie gdzie krok po kroku pokaże wam jak przy pomocy różnego rodzaju technik można stworzyć małe i duże arcydzieła sztuki.

Więcej informacji o dostępności produktów znajdujących sie na profilu można znaleźć pod nr. telefonu 506 232 998 


Portal www.jezioro.zegrzynskie.pl źródłem kompleksowej informacji turystycznej regionu Jeziora Zegrzyńskiego współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 – LIDER
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013
Copyright by Powiat Legionowski.
Projekt i wykonanie: Agencja Interaktywna Bull Design